De-a valma…

Admiterea computerizata pe intelesul tuturor 20 January 2009

Filed under: Amestecate — Sorin Borodi @ 5:53
Tags: , , , , ,

             Constat că se impun câteva precizari legate de algoritmul după care se face repartizarea elevilor in licee . Am vazut că ‘pe la colţuri’ circulă tot felul de mituri legate de acest aspect. Din nefericire, am întâlnit chiar şi profesori-diriginţi care, din necunoaştere, perpetuează aceste mituri, inducând în eroare – fără voie – elevii şi părinţii.

              Cea mai cunoscută cvasi-aberaţie care circulă este cea conform căreia ‘opţiunea bate media’. Oare ce înţeleg prin această formulare cei care o propagă?
Aşadar, să lămurim lucrurile. Va sa zică, Mircea are media de intrare 7 şi a scris în fişă prima optiune, să zicem, INFORMATICA. Diana are media 8, şi-a trecut prima opţiune FILOLOGIE şi a doua INFORMATICA. Să zicem că Diana nu intră la FILOLOGIE. În aceste condiţii, poate intra Mircea la INFORMATICA şi Diana să rămână pe dinafară ? (adică să nu intre la INFORMATICA). Răspuns simplu: nu.
Algoritmul functioneaza astfel: elevii sunt ordonaţi STRICT după medie, descrescator. În exemplu de mai sus, sa zicem ca programul ce efectueaza repartizarea a ajuns la Diana. Programul verifică: la filologie mai are loc? Daca da, o ‘bagă’ la filologie. Dacă nu mai are loc in clasa de filologie, programul NU TRECE LA Mircea, ci rămâne tot la Diana şi se ‘uită’ la a doua sa opţiune. Are loc la informatică? Daca da, o ‘bagă’ la informatică, daca nu, trece la urmatoarea opţiune, dar tot a Dianei. Aşadar, până nu va ‘rezolva’ repartizarea Dianei, programul nu va trece nicidecum la Mircea.
Deci, nu este posibil ca Mircea să ‘intre’ şi Diana să ‘cadă’ !
Şi, în acest caz, veţi spune: ‘De ce se tot vorbeşte despre ‘opţiuni gresite’ ?
În afara de greselile de redactare, o situatie posibila de completare gresita de optiuni ar fi urmatoarea: in exemplul de mai sus, sa zicem ca Diana ar dori mai degraba sa intre la INFORMATICA decât la FILOLOGIE. In acest caz, ea trebuie să-şi treacă prima optiune INFORMATICA, nu FILOLOGIA. În caz contrar, programul o va ‘băga’ la filologie, că aceasta o vede ca prima optiune, iar Dianei ii va părea rău, că avea medie cu care putea sa intre la informatica.
Pe de altă parte, aveti grija sa treceti pe fisa de inscriere un numar suficient de optiuni, altfel s-ar putea ajunge la tragedii, adică să rămâneţi nerepartizat (în fiecare an se întâmplă astfel de cazuri). Cu cât aveţi media mai mica, cu atat sa treceti mai multe optiuni.

            Pun la dispozitia celor interesati un programel simplu care va arata clar cum functioneaza toate acestea.

Il puteti descarca de aici.

 

 

3 Responses to “Admiterea computerizata pe intelesul tuturor”

  1. […] Admiterea computerizata pe intelesul tuturor […]

  2. Mulțumim pentru explicația lămuritoare! Este simplă și de mare folos!
    Știți cumva și dacă acest tip de repartizare computerizată se aplică și în cazul admiterii la facultate?


Leave a comment