De-a valma…

„Avatar” sau …cum era vorba aceea cu pomul laudat ? 1 Ianuarie 2010

Filed under: Amestecate — sorinborodi @ 2:00
Tags: , , ,

Am văzut ieri “Avatar’ ,era şi vremea,reclama tracasantă făcută acestei producţii m-a făcut curios. Bine…l-am văzut acasă,pe monitor de român sărac,nu în 3D la mai ştiu eu ce sală de proiecţii (am auzit că ,mai nou,aşa se zice în păturile fiţoase ,dacă zici “cinematograf” dai dovadă de mujic cu caşul la gură….).Tentaţia să-l văd a fost mare şi din cauza purcoiului de bănet investit,zice-se catre jumătate de miliard de dolari.

Dacă ar fi să-mi spun părerea într-un singur cuvânt,acesta ar fi ”dezamăgire”.Vă spun sincer, dacă nu erau efectele speciale (jos pălăria !),pe la jumătatea filmului mă lăsam păgubaş şi treceam pe HBO.

Dar să vă spun mai întâi povestea. Banală,cam ca la un film de duminica dimineaţa.Cel mai nereuşit episod din “Star Trek” e cu cel puţin cu două clase deasupra.Unul,Jake sau cam aşa ceva (Cameroane,Cameroane,rezonanţele din „Titanic” te năpădesc…..),invalid în scaun cu rotile,ajunge ,în locul fratelui său ,pe o planetă : Pandora (vai,ce banal !).Aici,băieţii răi (armata şi un concern) vor să exploateze nu’ş ce minereu .Dar planeta este populată de nişte umanoizi,înalţi cam ca băieţii din NBA,cu pielea albăstruie,cu coadă de diavol şi cu urechi de elf.Jake al nostru ,împreună cu alţi pământeni, este supus unui transfer mental, aşa că psihicul lui ajunge în corpul unui albăstrui extraterestru.Hai să scurtez,că scenariul e parcă o compunere de copil din clasele mici(oricum,scenariul are ici-colo câteva sincope logice).Se îndrăgosteşte de fata şefului de trib,trece de partea lui tata-socru-extraterestru,apoi începe războiul,şi apoi dă-i,nenicule,cu elicoptere, mitraliere, roboţi cam ca şi cei din The CubeTransformers„,arcuri cu săgeţi,rachete,bombe,pac-pac în neştire,cred că Rambo ar fi gelos.Omul nostru,Jake,îmblânzeşte o dihanie,un fel de şeful dragonilor ,cu care zboară ,trage ad infinitum cu un soi de M16.În final,porcul de colonel pământean este ucis de gagica aia albastră (a,între timp tatăl ei a sucombat,dacă vă interesează….).Happy end.

Distribuţia ? Mă pufneşte râsul. Proletarii de la o brigadă artistică de prin anii ’60 i-ar fi surclasat cu siguranţă.Da,o vedem pe Sigourney Weaver,dar nenaturală  (unde e nervul ei din “Alien” ?) ,permanent cu o expresie de femeie pe care o strâng pantofii Dealtfel,probabil chiar Cameron a sesizat ,ca dovadă că o omoară cam cu jumătate de oră înainte de final.

Să nu uit:filmul are un oarecare mesaj ecologist,prin blamarea pământenilor care au rupt relaţia cu Mama Natură şi,probabil ca pedeapsă,nu au mai ajuns la performanţa celor de pe Pandora,care se pot conecta (fizic,cu un soi de cablu din fibre) cu vietăţile din preajmă: cai,dragoni etc.

Unii spun că filmul ar avea şi un mesaj anti-creştin şi că ar conţine trimiteri la mult trâmbiţata “Nouă ordine mondială’.Chiar dacă citisem cu ceva vreme în urmă că James Cameron s-a cam dat în stambă cu un documentar ce ,chipurile,ar infirma Resurecţia,prin descoperirea adevăratului mormânt al lui Iisus, acuzaţia mi se pare cam răutăcioasă.

Cameron e simultan regizor şi scenarist.Dealtfel,ca la ‘Terminator” şi “Titanic”,ocazii cu care şi-a zis,probabil,că nu are niciun rost să risipească în prea multe direcţii rodul caselor de bilete…..

Filmul merită văzut pentru efectele speciale ,foarte bine realizate.Îmi imaginez că în 3D e ceva fantastic.

Aşadar,efecte speciale şi cam atât.

Anunțuri
 

2 Responses to “„Avatar” sau …cum era vorba aceea cu pomul laudat ?”

  1. Marius Says:

    La acest film e vorba doar de 3D. Nici n-are rost sa te uiti la el fara 3D. Pentru ca deja senzatiile 3D deja s-au mai folosit si in alte filme, tridimensionalitatea fiind deja gustata de public, singura sansa de a impresiona a fost sa inventeze alte obiecte/plante/vietati. Daca era exact aceeasi poveste/oameni, etc, dar actiunea pe Pamant, filmu ar fi fost banal. In rest actiunea este pt nivelul 0-12 ani

  2. mircea Says:

    Eu am vazut acest film in cluj napoca la cinematograf in 3D.La inceput ma inpresionat dar pe masura ce povestea a inaintat a devenit tot aceli gen de film obisnuit in care unul rau se lupta cu unul bun si cel bun castiga .Eu cred ca Cameron a depus multi bani si mult efort in filmul acesta si trebuie apreciat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s