De-a valma…

Sfaturi practice pentru zilele cu examene 12 noiembrie 2008

Filed under: Amestecate — sorinborodi @ 5:58
Tags: , , ,

Iata mai jos cateva observatii strict legate de ziua oricarui examen,deduse din experienta profesionala.Asadar,ce trebuie sa facem si mai ales ce sa nu facem in ziua in care avem de dat un examen ?

1. O lege simpla a invatarii arata ca , in ziua premergatoare unui examen, nu are rost sa mai invatati:nu se va ‘prinde’ nimic !
2. Va recomand o plimbare relaxanta in seara premergatoare examenului. Atentie, nu pana la ore tarzii !
3. Evitati, pe cat posibil, compania acelor persoane care va pot induce o stare de stres, printr-o panicare excesiva.
4. Nu uitati:emotiile, in doza moderata, sunt binevenite, nu va temeti de ele ! Ele aduc creierul inntr-o stare propice efortului intelectual. Inainte de orice examen, e perfect normala acea stare in care elevul spune ‘Dar eu nu mai stiu nimic !’ E faza in care cunostintele acumulate se ‘decanteaza’. Cand veti fi in fata subiectului, acestea vor ‘reveni’ ca prin minune !
5. Este bine sa aveti din timp pregatita o lista cu obiectele necesare in ziua examenului. Urmatoarele lucruri nu au voie sa lipseasca:
    -Cartea de identitate. Daca o pierdeti in ziua examenului, nu intrati in panica: exista o procedura legala, aceea ca trebuie sa fiti recunoscut de 1-2 colegi
    -Legitimatia de concurs; vezi observatia de mai sus
    -Instrumente de scris. Este bine sa aveti 2-3 pixuri (stilouri eventual) care,atentie, sa scrie toate in aceeasi nuanta de albastru !
    -Ceas.In examen,timpul trece altfel.Repartizatiti-l judicios ! Dar de aici nu trebuie inteles ca este bine sa stati tot timpul cu ochii pe ceas.Aceasta poate crea panica !
    -Apa,preferabil plata.Nu va bazati ca veti sta in sala 2-3 ore.Au fost cazuri cand s-a intarziat cu primirea subiectelor chiar 4 ore !
    -Batista. Transpiratia e abundenta in cazul efortului si ar fi pacat sa cada stropi de sudoare pe o lucrare in faza ‘finala’.
6. Atentie la alimentatia din ziua premergatoare examenului, si mai ales, din dimineata zilei examenului. Parintii au deseori tendinta, in ziua examenului, sa va hraneasca in exces, ca sa ‘prindeti putere’. Comportati-va normal: nu mancati nici mai mult, nici mai putin ca in zilele obisnuite. Evitati totusi, alimentele ce v-ar putea ‘deranja’ burticica. Cred ca e clar motivul, nu insist in aceasta zona !
7. Imbracamintea sa fie cat mai comoda. Evitati cravata si alte accesorii stanjenitoare. Comoditatea sa primeze elegantei !
8. Abordati examenele cu incredere si fiti optimisti ! Subiectele sunt concepute pentru copii ‘normali’, nu doar pentru genii.
9. Daca la primul examen ati prins o ‘pasa’ proasta, nu disperati ! Probabil a fost un subiect mai greu, dar aceasta inseamna ca a fost mai greu pentru toti elevii ! Puteti ‘recupera’ la urmatorul examen !
Reclame
 

One Response to “Sfaturi practice pentru zilele cu examene”

  1. Eruul 2012 Says:

    Un baietel de undeva iti multumeste!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s