De-a valma…

Nationalisti si cretini la 2008 7 September 2008

Filed under: Amestecate — Sorin Borodi @ 10:10
Tags: , , , ,

Plecand de la un caz izolat unora le place sa faca zâzanie pe teme mici-nationaliste,cu usoare alunecari in extremism.
Oltenii nu sunt inferiori ardelenilor.
Moldovenii nu sunt superiori oltenilor.
Maghiarii nu sunt mai rai decat românii.
Si celelalte combinatii……..
Cine crede altfel,in conceptia mea e limitat in gandire.Era prin anii ’90,parca,atunci cand cu “evenimentele” de la Tg Mures.Pe vremea aceea eram student la Timisoara si un nationalist de duzina,luat cu valul (cu turma ?).Din dorinta de “a face si noi ceva “,sub impulsul intoxicarilor grosolane din mass-media,un coleg a luat un cearsaf pe care a pictat cu roşu “Ardealul,vatră de români / Noi suntem aici stăpâni“,iar apoi l-a agatat undeva la o fereastra ,in Caminul 16.Dau aceste detalii pentru ca,mai stii.poate vreun cititor a fost martor.
Noi stateam jos pe alee si comentam.Multi viteji erau pe acolo,din aceia care descriau cum îi vor beli ei pe “unguri”,cum le vor bea sângele si alte asemenea vorbe de nătângi necopti la minte.
Era cat p-aci sa izbucneasca un conflict intre noi si studentii maghiari.Unul dintre ei,cu care inainte de “evenimente” mergeam la bere la “H” a venit la mine si cu un ton foarte calm m-a intrebat daca nu cumva cred ca el ar fi indreptatit sa se considere jignit de termenul “stăpân“.Si apoi,mai in gluma,mai in serios,m-a rugat sa-i dau o traducere mai exacta a acestui termen.
Am plecat privirea in pământ si in secunda aceea m-am vindecat pentru toată viaţa de nationalism.I-am lasat balta pe ceilalti “revolutionari” si am mers cu respectivul la o bere.

Legat de zâzania pe care o fac unii,chiar si pe unele topicuri de pe diverse forumuri,voi urca cu o treapta modul in care i-am caracterizat:nu sunt limitati in gândire,ci sunt de-a dreptul niste animale idioate.Ma refer strict la ei,nu la altcineva.Pentru ca instiga,chiar si indirect,la ce e mai rau intr-o comunitate:sa-ti urasti aproapele,sa-l urasti pe Istvan sau pe Rosenberg sau pe Hans.Niste lepadaturi asemeni lor sunt criminalii sarbi ce l-au ucis pe fratele bosniac si invers.

Nu atac pe nimeni personal.E doar o tema de reflectie.Voi face un rezumat:aci in Romania,daca vrem sa nu incepem sa ne macelarim ca prin alte locuri,trebuie sa mai lasam de la noi,fiecare in “ograda ” lui.Chestiunile nationaliste sa le lasam la lada de gunoi a istoriei.Dixit !

http://sorinborodi.ro

 

3 Responses to “Nationalisti si cretini la 2008”

 1. Ioana Says:

  Suntem nationalisti ?
  Este corect ca traind in ROMANIA, student in primul an de studiu sa nu stii sa-ti sustii examenele in limba romana ?
  Noroc ca d-l profesor universitar era ungur. A fost corect pentru ceilalti studenti? de unde stii cat de corest a fost d-l prof. in notare ?
  S-au intri intr-o alimentara si ceri in romaneste ceva (ca traiesti in Romania) si nu te i-a nimeni in seama?
  S-au prin manifestarile la anivesrsari cand se abordeaza doar un anume …… si au anumite pretentii….. ca doar esti in Romania ?
  In familie am un unchi de origine maghiara. Cand l-am intrebat daca s-ar intampla ceva si ne-ar predea autoritatilor maghiare, a zis DA. Deci neam fiind nu ne-ar fi protejat.
  Si atunci se naste intrebarea: care suntem mai nationalisti?
  Dar nu trebuie sa generalizam. Nu contest ca nu persoane care nu intra in grupul celor vizati. Peste tot sunt oameni si oameni.
  Apropo, de ce nu se intampla asa ceva cu sasi-nemtii?
  Si eu as vrea sa traisec aici dar sa fie SUA? Suna aberant nu?

 2. Ioana Says:

  ei cum stam cu referendumul????????

 3. amaratu' vesel Says:

  Ioana ! Ai si tu dreptate insa n-ai inteles esentialul.
  Si … iarta-mi mistokareala … ortogramele te cam depasesc.
  Ei… esti romanca sau ce naiba ?
  Sper ca nu esti profesoara !
  …ioi…liniutza liniutza…tu te vezi unde-ai fost pusa?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s